Drzewko Kawowe, różne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Drzewko Kawowe, Kawa - Coffea arabica
Opis:
Kawa to krzew wysokości do 1 m, o liściach ciemnozielonych, skórzastych, błyszczących i wonnych, białych kwiatach. Owoce czerwone, przypominają dobrze znane wiśnie. Wyjęte z owoców pestki suszy się i poddaje procesowi palenia, w ten sposób dostajemy dobrze znaną kawę.
Uprawa:
Kawa to dość prosty w uprawi kwiat. Nasiona można wysiewać przez cały rok. Przed siewem należy je moczyć przez dobę w letniej wodzie. Nasiona wcisnąć w podłoże, nie przykrywać glebą. Doniczki przysłonić papierem lub bibułą. Kiełkowanie następuje nieregularnie w ciągu kilku tygodni. Latem rośliny regularnie podlewać i zasilać. Uprawiać w miejscu jasnym, ale nie w pełnym słońcu, na tarasie lub na balkonie w półcieniu. W zimie miejsce jasne, może być sztucznie doświetlane. Kawa wymaga częstego zraszania. Kawę podlewamy dość intensywnie, często, ziemia powinna być cały czas wilgotna, w okresie zimowym można zmniejszyć ilość wody. Roślina wymaga nawożenia nawozem uniwersalnym do roślin doniczkowych z częstotliwością ok. 2 razy w miesiącu. Drzewko kawowe przesadzamy zazwyczaj wiosną, zbyt mała doniczka powoduje żółknięcie liści. Kawę można rozmnażać też przez sadzonkowanie ale dość trudno się ukorzenia.
Zastosowanie:
Kawa to roślina doniczkowa uprawnia w pojemnikach i w mieszkaniu.
Kwitnienie:
Drzewko kawowe kwitnie i owocuje już w trzecim roku uprawy.
Zimowanie:
Jesienią i zimą nie stosować nawozów i mniej podlewać. Kawa to kwiat wrażliwy na niską temperaturę.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]