Drożdżowiec z musem jabłkowym, ciasta, przepisy różne-ciasta i nie tylko(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Drożdżowiec z musem jabłkowym
Składniki
· ok. 500-700g musu jabłkowego,
· ok. 50g świeżych drożdży
· 3 lyzki słodkiej smietany,
· ok. 125g margaryny,
· 1 zóltko,
· 2 jaja,
· szklanka cukru + 2 lyzki,
· 400g maki,
· ok. 1 lyzeczka cukru wanilinowego,
· ok. 2 lyzeczki cynamonu,
· cukier puder do posypania ciasta,
· ok. 2 lyzek oleju.
· maka do posypania stolnicy.
Opis przygotowaniaNajlepiej aby wszystkie produkty mialy temperature pokojowa tj aby nie były wyciągnięte bezpośrednio z lodowki. Smietane podgrzac, aby była letnia, margaryne rozpuścić i lekko schłodzić, aby nie była goraca. Drozdze rozkruszyc, posypac 1 lyzka cukru, smietanka i odstawic w cieple miejsce az drozdze zaczna pracowac tj wytworzy się lekka pianka. Nastepnie dodac pozostale składniki, tj: margaryne, make, pozostaly cukier, jaja, zóltko oraz cukier wanilinowy. Wszystko wymieszac az do polaczenia składników, ciasto jest delikatne
, mięciutkie i dobrze odchodzi od reki ( w razie gdyby się kleilo, dodac odrobine maki). Ciasto odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-50 min. Gdy ciasto nam wyrosnie, posypujemy stolnice maka, wyciągamy ciasto i rozwalkujemy na ok. 5-7mm placek. Placek smarujemy olejem (np. za pomoca specjalnego pedzla), posypujemy 2 lyzkami cukru, nastepnie posypujemy cynamonem (wedle uznania 1-2 lyzeczkami) i nakładamy warstwe musu. Ciasto delikatnie zawijamy w rulon. Można zagiąć lekko boczne końcówki ciasta, aby zatrzymac uciekanie musu. Przygotowujemy tortownice, która wyścielamy papierem do pieczenia, albo natłuszczamy i posypujemy bulka tarta. Delikatnie przenosimy ciasto, układamy je w naczyniu, zawijając lekko łącząc konce, i formujemy palcami wyrównujac powierzchnie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -60 minut w 180-200 stopniach, kontrolując proces, aby nie spiec za mocno wierzchu ciasta. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]