Drożdżowiec z musem jabłkowym, ciasta, przepisy różne-ciasta i nie tylko(1)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Drożdżowiec z musem jabłkowym

 

 

Składniki

·         ok. 500-700g musu jabłkowego,

·         ok. 50g świeżych drożdży

·         3 lyzki słodkiej smietany,

·         ok. 125g margaryny,

·         1 zóltko,

·         2 jaja,

·         szklanka cukru + 2 lyzki,

·         400g maki,

·         ok. 1 lyzeczka cukru wanilinowego,

·         ok. 2 lyzeczki cynamonu,

·         cukier puder do posypania ciasta,

·         ok. 2 lyzek oleju.

·         maka do posypania stolnicy.

Opis przygotowania

Najlepiej aby wszystkie produkty mialy temperature pokojowa tj aby nie były wyciągnięte bezpośrednio z lodowki. Smietane podgrzac, aby była letnia, margaryne rozpuścić i lekko schłodzić, aby nie była goraca. Drozdze rozkruszyc, posypac 1 lyzka cukru, smietanka i odstawic w cieple miejsce az drozdze zaczna pracowac tj wytworzy się lekka pianka. Nastepnie dodac pozostale składniki, tj: margaryne, make, pozostaly cukier, jaja, zóltko oraz cukier wanilinowy. Wszystko wymieszac az do polaczenia składników, ciasto jest delikatne

, mięciutkie i dobrze odchodzi od reki ( w razie gdyby się kleilo, dodac odrobine maki). Ciasto odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-50 min. Gdy ciasto nam wyrosnie, posypujemy stolnice maka, wyciągamy ciasto i rozwalkujemy na ok. 5-7mm placek. Placek smarujemy olejem (np. za pomoca specjalnego pedzla), posypujemy 2 lyzkami cukru, nastepnie posypujemy cynamonem (wedle uznania 1-2 lyzeczkami) i nakładamy warstwe musu. Ciasto delikatnie zawijamy w rulon. Można zagiąć lekko boczne końcówki ciasta, aby zatrzymac uciekanie musu. Przygotowujemy tortownice, która wyścielamy papierem do pieczenia, albo natłuszczamy i posypujemy bulka tarta. Delikatnie przenosimy ciasto, układamy je w naczyniu, zawijając lekko łącząc konce, i formujemy palcami wyrównujac powierzchnie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -60 minut w 180-200 stopniach, kontrolując proces, aby nie spiec za mocno wierzchu ciasta. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl