Drinki i napoje, Kuchnia, Przepisy z internetu

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CZEKOLADA NA GORĄCO

czekolada 90% kakao ½ tabliczki
nutella  1 łyżeczka,
miód  1 łyżeczka,
kawa rozpuszczalna  , 1 łyżeczka
kakao (deko moreno rozpuszczalne) 3 łyżeczki,
mleko/woda  , 10 łyżek

na minimalnym ogniu rozpuszczać składniki ciągle mieszając nie zagotować, dolać mleka , wody w miarę potrzeby.

GORĄCA CZEKOLADA O SMAKU POMARAŃCZOWYM

dla 2 osób

czekolada deserowa o smaku pomarańczowym, 75 g
mleko, 500 ml
Rum, 3 łyżki
śmietanka kremówka, 2 łyżki
gałka muszkatołowa mielona, szczypta

Mleko wlać do rondelka. Połamać czekoladę, wrzucić do mleka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Zdjąć z ognia, dolać rum. Przelać napój do szklanek. Delikatnie dolać śmietankę. Posypać wierzch gałką muszkatołową.

AROMATYCZNA GORĄCA CZEKOLADA

dla 2 osób

mleko, 500 ml
czekolada deserowa, 100 g
przyprawa do piernika, 1 łyżeczka
cynamon, 2 laski
bita śmietana, 75 ml

Do rondelka wlewamy mleko, dosypujemy przyprawę do piernika, podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki, dorzucamy do mleka. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania, cały czas miesząc, aby mleko się nie przypaliło. Napój wlewamy do szklanek, wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Wkładamy do szklanek po lasce cynamonu, którymi wymieszamy napój.

GORĄCA BIAŁA CZEKOLADA

dla 2-4 osób

mleko, 2 szkl.
śmietana 18%, 2 szkl.
biała czekolada, 200 g
cukier, 2 łyżki
Rum, 50 ml
aromat waniliowy, kilka kropel

Do rondla wlewamy mleko i śmietanę, podgrzewamy. Dodajemy posiekaną białą czekoladę, cukier, aromat waniliowy. Mieszamy składniki aż się rozpuszczą. Dolewamy rumu i ponownie mieszamy. Rozlewamy przygotowany gorący napój do szklanek. Można przyozdobić wiórkami ciemnej czekolady.

CZEKOLADA PO IRLANDZKU

dla 4-6 osób_czas przygotowania: do 20 min

20 dag gorzkiej czekolady,
1 l mleka,
1 laska wanilii,
3 łyżki cukru,
100 ml irlandzkiej whiskey,
2 łyżki miodu,
15 dag śmietanki kremówki,
piórka czekolady,

Czekoladę drobno posiekaj. Podgrzej 200 ml mleka, włóż czekoladę i podgrzewając mieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie rozpuści się w mleku. 2. Wanilię rozetnij, wyjmij rdzeń. I rdzeń i laskę wanilii zagotuj w pozostałym mleku, laskę usuń. Do mleka wlej czekoladę, dodaj cukier, wymieszaj. Następnie dołóż miód i whiskey. 3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Gorącą czekoladę rozlej do czterech ogrzanych szklaneczek. Czekoladę przykryj warstwą bitej śmietanki. Udekoruj piórkami czekolady lub posyp słodkim kakako. Natychmiast podawaj.

HERBATA Z IMBIREM

dla 1 osoby_ czas przygotowania: do 20 min

Herbata Black lea Tea,
Assam,
Yunnan,
korzeń imbiru, 5dkg

mieszam 3 herbaty koniecznie liściaste : BLACK lea Tea, Assam , Yunnan , po łyżeczce na osobę ale nie koniecznie jeżeli jest dużo osób to mniej, zalewam wrzątkiem. Osobno do dzbanka ucieram na maleńkiej tarce korzeń imbiru /ilość zależy od wielkości dzbanka / , zalewam herbatą . pić oczywiście gorącą i jak kto lubi słodzoną według gustu. Pyszna ..... ja czasem dodaję cytrynę lub malinki gdy trzeba wspomóc przy zimnie lub przeziębieniu efekt.

WHITE TEA DRINK

dla 2 osób

biała herbata (najlepiej w torebkach, jeśli używamy herbaty w liściach, trzeba ją zaparzyć i pozbawić fusów), 1 torebka
śliwowica, 50 ml
płynny miód, 3 łyżeczki
cytryna, 1 sztuka
pomarańcza, 1 mała sztuka
cukier waniliowy, 1 łyżeczka
cynamon, szczypta

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Herbatę zaparzyć w szklance wrzątku, dodać miód, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny i pomarańczy, dobrze wymieszać. Połączyć ze śliwowicą, wlać do szklanek. Drink podawać gorący, udekorowany cząstkami cytryny.

PERFEKCYJNA MARGERITA

dla 2 osób_czas przygotowania: do 20 min

Gold Tequilla, 100 ml
wódka pomarańczowa, 50 ml
świeżo wyciśnięty sok z cytryny, 50 ml
dużo lodu,

Przygotowujemy kieliszki do martini, i teraz, sa dwie szkoły: Margerita z sola i Margerita bez soli(osobiście dla mnie sol w drinku nie może mieć miejsca), wiec aby za dość uczynić wszelkim gustom, przygotowujemy kieliszek pasujący dla wszelkich upodobań, a mianowicie bierzemy cytrynę i objeżdżamy miąższem po zewnętrznej stronie kieliszka, ale tylko do polowy. Delikatnie maczamy te część kieliszka w soli, natomiast druga polowa pozostaje czysta. Co istotne żeby sol umieścić tylko na zewnętrznej ściance kieliszka, tak aby nie dostała sie do jego środka. Do shakera wlewamy tequille, wódkę i sok z cytryny, lodu wsypujemy tyle aby było go grubo ponad linie alkoholu. Zamykamy shaker i mocno wstrząsamy(nie mieszamy :)). Kiedy na shakerze pojawi sie szron, wtedy wiemy ze drink jest odpowiednio schłodzony. Przelewamy do kieliszków i ....

ROZGRZEWAJĄCA KAWA NA CHŁODNE WIECZORY

dla 1 osoby

kawa mielona, 2 łyżeczki
przyprawa do grzańca np Kamis, szczypta
cynamon, szczypta
skórka z pomarańczy otarta, ok 1/3 łyżeczki
cząstka pomarańczy bez błonek, 2 "ząbki"
żółtko, 1szt
cukier, 2 łyżeczki
likier kawowy, ok. 30ml

Kawę, przyprawę do grzańca, cynamon i skórkę z pomarańczy włożyć do makinetki i zaparzyć aromatyczną kawę. Do szklanki najlepiej z grubego szkła (dla utrzymania temperatury można ją najpierw ogrzać wrzątkiem) włożyć cząstki pomarańczy. Żółtko zmiksować z cukiem na puch (krem) i wymieszać z likierem kawowym np. takim jak na zdjęciu. Zaparzoną kawę wlać do szklanki, na wierzch wylać żółtko z likierem. Najlepiej smakuje nie mieszane lecz kiedy spijamy aromatyczną kawę poprzez słodki krem. Smacznego i samych rozgrzanych wieczorów.

KAWA NA CHŁODNE DNI

dla 2-4 osób

woda, 2 szkl
kawa, 4 łyżeczki
goździki, 6 szt
mielony kardamon, 0,5 łyżeczki
Miód, 1 łyżka
Gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
imbir, szczypta
mleko, 0,5 szkl
likier kawowy, 4 łyżki

W garnuszku zagotować wodę, zmniejszyć ogień i wsypać kawę. Po dwóch minutach dodać miód, po następnych dwóch dodać gałkę, goździki, imbir i kardamon. Po kolejnych dwóch zdjąć garnuszek z ognia, przykryć i odstawić. Teraz zagotować mleko i gorące ubić, a następnie wymieszać delikatnie z likierem. Przecedzoną kawę nalać do 3/4 wysokości filiżanek, na wierzch nałożyć spienione mleko i natychmiast podawać.

KAWA PO GRECKU

dla 1 osoby

kawa mielona, 1 łyżka
woda, 70 ml
cukier (niekoniecznie), 1 łyżeczka

Do małego garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Zdejmujemy z ognia studzimy do temperatury ok. 80 stopni C. Wsypujemy kawę, (ew. cukier) i kładziemy z powrotem na kuchenkę. Kiedy kwa zacznie się podnosić zdejmujemy garnuszek z ognia (kawa nie może się zagotować). Podajemy w filiżanka do espresso lub w mniejszych.

CZEKOLADOWA FANTAZJA

dla 1 osoby

Czekolada w proszku, łyżka
Kawa Inka, łyżka
cukier, łyżka
bita śmietana w sprayu, łyżka
wrzątek, szklanka
cynamon, szczypta

Do szklanki wsypać kawę Inkę czekoladę w proszku i cukier, zalać wrzątkiem i pomieszać. Bitą śmietanę udekorować powierzchnię napoju posypać cynamonem i pić na gorąco.

PONCZ NA DOBRANOC

dla 1 osoby

piwo jasne pełne, 1 szkl.
Rum, 2 łyżki
Miód, 2 łyżki
żółtko, 1 szt.
cynamon sproszkowany, 1 łyżeczka

Żółtko utrzeć z miodem i cynamonem. Dodać rum i gorące piwo, wymieszać. Podawać w ogrzanych kubkach.

GRZANIEC Z MIODEM

dla 2-4 osób

wino (ja preferuję sangrię, ale da się zrobić praktycznie z każdego prócz wermutu), 1 butelka
pomarańcza, 1 szt
Miód, 6 łyżek
goździki, ok. 5 szt
gałka muszkatołowa, szczypta

wino podgrzać, wcisnąć sok z pomarańczy (część owocu wrzucić ze skórką), następnie dodać miód i przyprawy. Należy podgrzewać przez ok 10 min.

HERBATA Z IMBIREM

Herbata Black lea Tea,
Assam,
Yunnan,
korzeń imbiru, 5dkg

mieszam 3 herbaty koniecznie liściaste : BLACK lea Tea, Assam , Yunnan , po łyżeczce na osobę ale nie koniecznie jeżeli jest dużo osób to mniej, zalewam wrzątkiem. Osobno do dzbanka ucieram na maleńkiej tarce korzeń imbiru /ilość zależy od wielkości dzbanka / , zalewam herbatą . pić oczywiście gorącą i jak kto lubi słodzoną według gustu. Pyszna ..... ja czasem dodaję cytrynę lub malinki gdy trzeba wspomóc przy zimnie lub przeziębieniu efekt.

KAWA PO TURECKU

dla 1 osoby

kawa,
cukier,
woda,
kardamon,

Do Tygielka wsypujemy kawę (2 łyżki powinny wystarczyć) oraz cukier, następnie zalewamy wodą lecz niech nie będzie jej aż po brzeg... Tygiel stawiamy na ogniu i gotujemy, lecz pamiętajmy aby NIE DOPUŚCIĆ DO WRZENIA, wtedy kawa straci swój aromat i możemy wszystko wylać... Po zagotowaniu kawę odstawiamy na bok, czekamy aż nieco ostygnie, gotujemy drugi raz Powtarzamy czynność kolejne dwa razy... Moc kawy zależy od tego ile razy będziemy ją parzyć. Przyjęło się, że cztery parzenia są wystarczające do poprawnego sporządzenia kawy po turecku, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zredukować tę liczbę, np. do dwóch. Kawa jest wtedy słabsza, zachowując swój smak... Kardamon rozbijamy i dodajemy na końcu...

NAJSMACZNIEJSZY DRINK NA ŚWIECIE

Finlandia żurawinowa, 40ml
sprite, ok 100ml
bols blue, ok 20 ml
lód, kilka kostek
plaster limonki, listek mięty,

Do ładnej szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy wódkę później spite, wkładamy limonkę, na to powoli bolsa i na końcu listek mięty.

CAFE LATTE

dla 1 osoby

kawa,
cukier,
mleko,
cynamon bądź kakao,

Grzejemy mleko w bojlerze, które następnie przelewamy do wysokiej, przezroczystej szklanki (jeżeli nie posiadamy bojlera podgrzewamy mleko w rondelku, przelewamy do słoiczka, którym energicznie potrząsamy przez jakieś 30-60 sekund). Parzymy espresso, po czym, po ściance, wlewamy je do wcześniej przygotowanego mleka. Posypujemy cynamonem bądź kakao, można do tego użyć specjalnych szablonów - np. serca.

MROŻONA KAWA

kawa, 2 łyżeczki
lód śnieżka śmietankowy, 1

Do szklanki wsypać kawę ,zalać wrzącą wodą, odstawić aż wystygnie. Następnie przekroić lód na pół i jedną połowę dać do kawy a drugą zamrozić na następną kawę.

KAWA KARAIBSKA

dla 1 osoby

kawa,
cukier,
mleko,
kakao,
Rum,

Mleko spieniamy po czym przelewamy je do wysokiego naczynia. Parzymy espresso, po czym mieszamy je z rumem, zaś ile rumu, to kwestia indywidualna (jeden kieliszek wystarczy). Do szklanki z mlekiem wlewamy naszą kawę z rumem. Aby zwieńczyć nasz napój dodajemy niegdyś popularne na Bermudach kakao.

DOMOWE NESCAFE FRAPPE

Kawa cappuccino, 4-5Łyrzek
mleko, 1L
cukier, 3-4Łyżki
lód,

Gotujemy wodę aż się zagotuje zalewamy cappuccino przelewamy do rondla i dolewamy mleko. Dodajemy cukru. przelewamy do szklanek dodajemy lodu.

PONCZ HERBACIANY

dla 6 osób

2 torebki herbaty malwowej,
po 1 pomarańczy i cytrynie,
butelka (0,7 l)białego wina,
2 torebki cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
6 gwiazdek anyżu,
10 dag rodzynek,
6 patyczków z cukrem kandyzem.,

Herbatę zalej 1 l wrzątku i odstaw na kilka minut, aby dobrze się zaparzyła. W tym czasie sparz cytrusy, pokrój w plastry. 2. Z mocnego naparu wyjmij torebki herbatki. Do herbaty włóż plasterki cytrusów. Wlej wino lub sok winogronowy, dodaj cukier waniliowy oraz cynamon, gwiazdki anyżu i rodzynki. Całość ponownie krótko (do pierwszego wrzenia) zagotuj. 3. Gotowy poncz rozlej do sześciu filiżanek. Do każdej podaj patyczki cukrowe lub kostki grubego brązowego cukru kandyzu. Do ponczu możesz też dodatkowo włożyć plasterek suszonego jabłka lub cienko obraną skórkę z jabłka, która dodatkowo zaromatyzuje napój.

MARTINI MIX

martini bianco, 50ml
wino białe półwytrawne, 30 ml
woda gazowana, 30 ml
lód,
cytryna, 1

martini wymieszać z winem i mineralna oraz sokiem z pół cytryny. szklankę zamoczyć brzegiem w wodzie potem w cukrze i n brzegu umieścić plasterek cytryny. wrzucić lod i wlać drinka

RATAFIA

dla 6 osób

po 25 dag małych truskawek, malin, czarnych porzeczek, wiśni, brzoskwiń i ananasa,
54 dag cukru,
1,5 l rumu,

Owoce umyć, oczyścić, pokroić w kostkę (brzoskwinie obrać ze skorki). Wymieszać z cukrem, zalać rumem. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 4 tygodnie.

WINO Z ... COLĄ

wino czerwone wytrawne lub półwytrawne,
cola (najlepiej dobrej marki),
lód,

do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy winem i colą (ja preferuję w stosunku 50/50 ale to rzecz gustu).

DRINK Z MARTINI BIANCO

martini bianco,
Sprite lub 7UP

zmieszać oba składnik według uznania, np. pół na pół, podawać z lodem.

KOKTAJL MIŁOŚCI

dla 2 osób

1 ananas,
1/4 szklanki soku ananasowego,
1/4 szklanki wermutu,
1/4 szklanki szampana,
kilka kostek lodu,
2 czeresienki koktajlowe,

Wszystkie składniki wlać do shakera i energicznie wymieszać. Przelać do wydrążonego ananasa. Podawać ze słomkami i czeresienkami koktajlowymi.

SPRITZER

75 ml białego wina,
woda sodowa,
2 kostki lodu,

do szklanki wrzucić lod wlać wino i dolać wody sodowej

LEMONIADA

sok z 1 cytryny,
2 łyżeczki cukru,
woda sodowa,
kruszony lod,
skorka z cytryny,

sok wymieszać z lodem i cukrem dolać wodę sodowa. przyozdobić skorka z cytryny. podawać ze słomką

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl