Domowe Bounty, ciasta, przepisy różne-ciasta i nie tylko(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Domowe Bounty
Składniki:
· 100 ml śmietany 18% (gęstej);
· 300 g cukru kryształu;
· 250 g margaryny lub masła;
· 250 g wiórków kokosowych;
· 150 g gorzkiej czekolady;
· 2 łyżki oleju (do czekolady);
Wykonanie:
Masło lub margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i cukier, zagotować (cały czas mieszając). Masę gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać kokos i wymieszać. Prostokątną małą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i wylać masę kokosową. Masę w foremce równo rozsmarować, wyrównać i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia blat kokosowy wyłożyć z papierem z formy, ostrym nożem pociąć na kwadraciki wielkości czekoladek.
Czekoladę razem z olejem rozpuścić (można w kuchence mikrofalowej). Kokosowe kwadraciki zanurzać w gorącej czekoladzie. Odstawić w chłodne miejsce, by czekolada dobrze zastygła.
Moje uwagi:
do rozpuszczenia czekolady zamiast oleju dodałam margaryny i też było dobre. Czekolady użyłam więcej, z tym że dodatkowe 100 g to była mleczna czekolada. Czekoladki są dosyć słodkie, na zasadzie, że jedna do kawki i apetyt na słodkie zaspokojony:)
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]