Drożdżowo-korzenne spiralki z powidłami, PRZEPISY KULINARNE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Składniki na ok.: 8 spiralek:


Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 1/4 kostki stopionego masła (50g)
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 i 1/4 szklanki mÄ…ki
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 
- mały słoiczek powideł


Ze świeżych drożdży zrobić . Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać go z  cukrem, jajkami, solą, przyprawą korzenną i 2 szklankami mąki. Wymieszać wszystko dokładnie. Następnie powoli dodawać ostudzone masło i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać 1/4 szklanki mąki lub więcej, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiać ręką. Następnie wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać  jeszcze przez 6-8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i przykryć pozostawiając do wyrośnięcia na ok.1h (do podwojenia objętości). 
Gotowe ciasto wykładamy na  blat posypany mąką i dzielimy na 8 części. Ze zwijaniem spiralek postępujemy tak samo jak przy


Kruszonka:

·         1/4 szklanki mąki

·         15 g masła

·         1 łyżka cukru

·         łyżka cukru waniliowego

·         3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich.

Orzechy podprażyć na patelni. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać orzechy, masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. 

Gotowe spiralki posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką z orzechami. Smacznego!

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl