Drożdżowo-korzenne spiralki z powidłami, PRZEPISY KULINARNE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki na ok.: 8 spiralek:
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 1/4 kostki stopionego masła (50g)
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 i 1/4 szklanki mÄ…ki
- 1 Å‚yżeczka przyprawy korzennej do piernikaÂ
- mały słoiczek powideł
Ze Å›wieżych drożdży zrobić . Naczynie przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić na 10 minut. NastÄ™pnie wymieszać go z cukrem, jajkami, solÄ…, przyprawÄ… korzennÄ… i 2 szklankami mÄ…ki. Wymieszać wszystko dokÅ‚adnie. NastÄ™pnie powoli dodawać ostudzone masÅ‚o i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać 1/4 szklanki mÄ…ki lub wiÄ™cej, żeby powstaÅ‚o miÄ™kkie ciasto i wyrabiać rÄ™kÄ…. NastÄ™pnie wyÅ‚ożyć na posypany mÄ…kÄ… blat i wyrabiać jeszcze przez 6-8 minut, aż bÄ™dzie gÅ‚adkie i elastyczne. WÅ‚ożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i przykryć pozostawiajÄ…c do wyroÅ›niÄ™cia na ok.1h (do podwojenia objÄ™toÅ›ci).Â
Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 8 części. Ze zwijaniem spiralek postępujemy tak samo jak przy
Kruszonka:
·        1/4 szklanki mąki
·        15 g masła
·        1 łyżka cukru
·        łyżka cukru waniliowego
·        3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich.
Orzechy podprażyć na patelni. MÄ…kÄ™ wymieszać z cukrem, dodać orzechy, masÅ‚o i posiekać, aż masÅ‚o zmieni siÄ™ w maÅ‚e grudki, tak aby postaÅ‚a kruszonka.Â
Gotowe spiralki posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką z orzechami. Smacznego!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]