Domowe Sposoby Pędzenia Wina, Alkohole Drinki, Przepisy na dobrą wódeczkę
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
DOMOWE SPOSOBY PĘDZENIA WINA :
Â
Â
Wino agrestowePrzepis nr. 01
Agrest nadaje się bardzo dobrze do wyrobu win średnich i ciężkich takich jak Sherry, Madera, Tokaj, Marsala itp. Agrest należy brać niezbyt dojrzały, ze względu na to, że wtedy posiada on optymalny dla potrzeb winiarskich skład. Zbyt duże rozcieńczenie soku agrestowego wodą powoduje posmak trawy i "pusty" smak.
100 gramów agrestu dostarcza około 35 kilokalorii, 1400 miligramów kwasu jabłkowego, 90 gramów wody, 1,1 grama białka, 3,4 grama węglowodanów, 3,2 grama błonnika, 210 miligramów potasu, 34 miligramy fosforu, 28 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 180 mikrogramów witaminy A, 0,04 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 40 miligramów witaminy C, 0,4 miligrama witaminy E.
Owoce należy przebrać, resztki kwiatów, szypułki i listki odrzucić, owoce zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem. Powstałą miazgę sparzyć większą częścią przepisanej wody, po ochłodzeniu zadać drożdżami, po upływie jednego dnia przecedzić, wygnieść, wytłoczyny zalać resztą przepisanej wody (ostudzonej), wymieszać, po upływie jednego dnia odcedzić i wygnieść. Otrzymane ciecze zmieszać, dodać przepisaną ilość cukru (przy dużym dodatku w dwóch lub trzech porcjach), pożywki wg przepisu i fermentować w baniaku zamkniętym rurką fermentacyjną.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% - 11,5%Â Â A
wino 17% - 18%Â Â B
wino mieszane 17% - 18%Â Â C
5kg agrestu
6kg agrestu
2,5kg agrestu
6l wody
5l wody
2,5kg porzeczek
1,8kg cukru
2,8kg cukru
5,5l wody
3g pożywki
4g pożywki
2,8 kg cukru
Â
Â
4g pożywki
Bardzo dobra jest domieszka porzeczek. Czarnych porzeczek można dodać nawet 25%, otrzymując wino o aromacie muszkatowym.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Â
Â
Â
Â
Wino AkacjowePrzepis nr. 02Â
Zerwać kwiaty, poobrywać szypułki i rozłożyć cienką warstwą na folii aby powyłaziło robactwo :-( a także by lekko podwiędły. Po kilku godzinach i odrzuceniu kwiatów nadgniłych i obeschniętych, resztę wkłada się do naczynia, cytryny i pomarańcze ze skórkami, po umyciu kroi się w plastry i też wkłada się do tego naczynia. Całość zalewa się wrzątkiem i odstawia. Po 3 dniach płyn zlewa się a kwiaty i owoce wyciska. Rozpuszcza się teraz cukier i dodaje drożdży winnych. Fermentuje się normalnie.
Â
Wino Akacjowe           A10 l. kwiatów robinii akcjowej
30 l. wody
12 cytryn
8 pomarańczy
7,5 kg. cukru
drożdże winiarskie
10g. pożywki
Â
Â
Â
Â
To jest przepis na około 40 litrów wina
Â
Â
Â
Â
Â
Wino Akacjowe              B
2,5 l. kwiatów robinii akacjowej
To jest przepis na około 10 litrów wina
7,5 l wody
3 cytryny
2 pomarańcze
2 kg. cukru
drożdże winiarskie
2 g. pożywki
Â
Â
                 Â
Â
Roślina popularnie zwana akacją tak naprawdę nazywa się "robinia akacjowa". Kwiaty (Flos Robiniae) zbiera się ręcznie, ewentualnie suszy się je rozpostarte cienką warstwą w cieniu. Kwiaty zawierają olejek eteryczny i glikozydy flawonoidowe.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Â
Wino Ananasowe
Przepis nr. 03
Posiekaj ananasy na drobne kawałki i umieść w plastikowym sitku w baniaku. Dodaj pozostałe składniki, oprócz drożdży, które trzeba dodać po 24h. Często mieszaj, po 5 dniach usuń plastikowe sitko z baniaka. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlej wino znad osadu. Czynność tą należy powtórzyć tyle razy, aż wino będzie zupełnie klarowne. Wino musi dojrzewać co najmniej kilka miesięcy.
Â
Przepis na 5 l. wina:
Â
Wino Ananasowe  Â
1,75 kg. ananasów
1,12 kg. cukru
0,5 g. taniny
2g. pożywki
drożdże winne
woda do objętości 5 l.
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Â
Wino Arbuzowe
Przepis nr. 04
Do baniaka wlej sok arbuzowy, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24 godzinach. Codziennie należy dobrze zamieszać zawartością baniaka. Gdy fermentacja się zakończy, należy zlać wino znad osadu.
Na wino z arbuza trzeba znaleźć amatora, nie wszystkim ono smakuje. Dobrze nadaje się za to do kupażu z innymi winami.
Â
Przepis na około 5 litry wina:
Â
Wino Arbuzowe
0,56 kg. cukru
15g. kwasu cytrynowego
0,5g. taniny
2g. pożywki
drożdże winne
sok z arbuza do objętości 5 litrów
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Â
Wino AronioweÂ
Przepis nr. 05Â
Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, owoce koniecznie umyć. Owoce należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować w baniaku.
Â
Wino Aroniowe 11%Â Â Â Â Â Â Â A
Wino Aroniowe 13%Â Â Â Â Â Â Â B
Wino Aroniowe 17%Â Â Â Â Â Â C
6 kg. aronii
6,5 kg. aronii
7 kg. aronii
6 l. wody
5 l. wody
4,5 l. wody
1,7 kg. cukru
2 kg. cukru
2,8 kg. cukru
3g. pożywki
4g. pozywki
4g. pożywki
Â
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Â
Wino Bananowe
Â
Przepis nr. 06
Â
Â
Â
Pokroić należy banany, razem ze skórkami, położyć na plastikowym sitku. Zagotować około 2 litry wody i włożyć...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]