Domowe zapiekanki(1), ZAPIEKANKI
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Domowe zapiekanki
Â
Â
Składniki:
Â
·        30dag pieczarek
·        1 średnia cebula
·        2 ząbki czosnku
·        1/3 papryczki chili
·        1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
·        sól
·        pieprz
·        przyprawa do pizzy lub zioła prowansalskie lub bazylia + tymianek + oregano + rozmaryn
·        20 - 30dag sera żółtego
·        oliwa
·        1 duża bagietka
·        keczup
Â
Â
Â
1.    Obrać pieczarki, cebulę, czosnek. Oczyścić papryczkę chili.
2.    Cebulę pokroić w kostkę, a papryczkę bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Wszystko zeszklić na rozgrzanej oliwie.
3.    W czasie kiedy cebula, czosnek, chili będą na patelni przygotować pieczarki. Rozdrobnić w blenderze lub pokroić na cienkie plasterki, w zależności od upodobania.
4.    Pieczarki dodać do reszty składników na patelni i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min, mieszając co chwilę. Około 5 minut przed końcem doprawić do
5.    W czasie duszenia pieczarek rozdrobnić ser w blenderze lub zetrzeć na tarce.
6.    Bagietkę przeciąć wzdłuż i nałożyć farsz.
7.    Posypać serem, włożyć do piekarnika ok. 180 st. C. Kiedy ser się rozpuści wyjąć zapiekanki.
8.    Polać keczupem lub majonezem i wcinać.
      Życzę smacznego
Â
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]