Drożdżowa strucla z jabłkami,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
12 czerwca 2006 | ,
·                    Â
·                    Â
·                     Â
Składniki:
Na ciasto:
·                     500 g mąki
·                     60 g drożdży
·                     3/4 szklanki mleka
·                     150 g masła
·                     szczypta soli
·                     5 łyżek cukru
·                     1 opakowanie cukru waniliowego
·                     4 żółtka
Na nadzienie:
·                     500 g jabłek
·                     100 g cukru
·                     50 g zmielonych orzechów
·                     skórka starta z jednej cytryny
·                     1 paczka cukru waniliowego
Na lukier:
·                     100 g cukru
·                     1/4 szklanki wody
·                     2 łyżki soku z cytryny
·                     1 szklanka konfitury morelowej
Sposób przyrządzania:
1. Mąkę przesiać i pozostawić w cieple. Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, wymieszać z czterema łyżkami mąki i dodać tyle mleka by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do gotowego rozczynu dodać resztę mąki, mleka, żółtka, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy i wyrobić ciasto. Na koniec dodać letnie stopione masło i nadal wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, poszatkować. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy, zmielone orzechy, skórkę startą z cytryny. Wszystko razem wymieszać i przesmażyć w rondelku do miękkości. Wystudzić.
4. Długą i dość wysoką formę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozłożyć w przygotowanej formie i rozłożyć na niej nadzienie jabłkowe. Z drugiej części ciasta uformować 4 wałeczki, skręcić po dwa, ułożyć je na nadzieniu, rozciągnąć i zlepić ze spodnią warstwą ciasta. Jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Struclę wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec aż do zrumienienia.
7. Przygotować lukier morelowy. Konfiturę przetrzeć przez sito. Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować tak długo, aż syrop stanie się klarowny. Do gotującego się syropu dodać konfiturę i gotować około 10 minut. Polewa powinna być przejrzysta i gładka. Gotową polać przestudzoną struclą
Â
Â
[ Pobierz całość w formacie PDF ]