Drożdżowa strucla z jabłkami,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

12 czerwca 2006 | ,

·                     

·                     

·                       

Składniki:
Na ciasto:

·                      500 g mąki

·                      60 g drożdży

·                      3/4 szklanki mleka

·                      150 g masła

·                      szczypta soli

·                      5 łyżek cukru

·                      1 opakowanie cukru waniliowego

·                      4 żółtka

Na nadzienie:

·                      500 g jabłek

·                      100 g cukru

·                      50 g zmielonych orzechów

·                      skórka starta z jednej cytryny

·                      1 paczka cukru waniliowego

Na lukier:

·                      100 g cukru

·                      1/4 szklanki wody

·                      2 łyżki soku z cytryny

·                      1 szklanka konfitury morelowej

Sposób przyrządzania:
1. Mąkę przesiać i pozostawić w cieple. Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, wymieszać z czterema łyżkami mąki i dodać tyle mleka by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do gotowego rozczynu dodać resztę mąki, mleka, żółtka, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy i wyrobić ciasto. Na koniec dodać letnie stopione masło i nadal wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, poszatkować. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy, zmielone orzechy, skórkę startą z cytryny. Wszystko razem wymieszać i przesmażyć w rondelku do miękkości. Wystudzić.
4. Długą i dość wysoką formę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozłożyć w przygotowanej formie i rozłożyć na niej nadzienie jabłkowe. Z drugiej części ciasta uformować 4 wałeczki, skręcić po dwa, ułożyć je na nadzieniu, rozciągnąć i zlepić ze spodnią warstwą ciasta. Jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Struclę wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec aż do zrumienienia.
7. Przygotować lukier morelowy. Konfiturę przetrzeć przez sito. Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować tak długo, aż syrop stanie się klarowny. Do gotującego się syropu dodać konfiturę i gotować około 10 minut. Polewa powinna być przejrzysta i gładka. Gotową polać przestudzoną struclą

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl