Drożdżówka z serem i kokosem, Przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki:
ciasto:
·                     1/2 kg mąki pszennej (+do podsypywania)
·                     25 g drożdży
·                     1/2 szklanki cukru
·                     250 ml mleka
·                     10 dag masła
·                     1/4 łyżeczki soli
·                     1 jajko
·                     esencja waniliowa
ser:
·                     25 dag białego sera
·                     1 żółtko
·                     cukier waniliowy
·                     1,5 łyżki cukru
polewa kokosowa:
·                     5 dag kokosu
·                     5 dag masła lub margaryny
·                     2 łyżki śmietany 12%
·                     2 łyżki cukru
Â
Przygotowanie:
1.                Przygotowujemy rozczyn: drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mleka mieszamy w miseczce i odstawiamy na ok. 10 min.
2.                Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, cukier, jajko, sól, miękkie masło i esencję waniliową. Stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy ciasto (powinno być dość zwarte i odchodzić od ręki). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 min., żeby podrosło.
3.                W tym czasie przygotowujemy ser i polewę kokosową. Ser rozgniatamy z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
4.                Do rondelka wkładamy wszystkie składniki na polewę kokosową i rozpuszczamy na niewielkim ogniu.
5.                Gdy ciasto wyrosło, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy prostokąt, smarujemy masą serową. Zawijamy roladę i przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką dużej formy do pieczenia. Polewamy ciasto polewą kokosową, wciskając ją delikatnie w środek (to ważne, bo jak tylko polejemy ciasto, a ono urośnie podczas pieczenia, cała polewa spłynie na boki).
6.                Ciasto pieczemy ok. 55 min. w temp. 170st. (temperatura i czas zależą od piekarnika)
Smacznego!
Â
Â
[ Pobierz całość w formacie PDF ]