Drożdżówka na śniadanie, Przepisy, Do wykonania

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Drożdżówka na śniadanie



Składniki:

 

●         1/2 kostki margaryny

●         2 łyżki oleju

●         3 szklanki mąki

●         1/2 szklanki cukru

●         2 jajka

●         3/4 szklanki mleka

●         5 dag drożdży

●         5 dag migdałów w płatkach

 

Kruszonka:

●         2 łyżki margaryny

●         3 łyżki cukru

●         5 łyżek mąki

●         5 dag migdałów

●         owoce

 

Sposób przygotowania:

 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej płynny tłuszcz, olej, jajka i mleko z drożdżami, zarobić ciasto( ja miesza je łyżką starając się wtłoczyć w nie sporo powietrza, ciasto jest luźne jak na drożdżowe) na koniec dodać migdały i tylko delikatnie wymieszać, aby połączyły się z ciastem, wyrobione ciasto odstawić na minimum 2 godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st do 35 min.
Kruszonka: Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej mąkę i migdały, rozcierać do momentu uzyskania kruszonki.





[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl