Drożdżówka na śniadanie, Przepisy, Do wykonania
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Drożdżówka na śniadanie
Składniki:
● 1/2 kostki margaryny
● 2 łyżki oleju
● 3 szklanki mąki
● 1/2 szklanki cukru
● 2 jajka
● 3/4 szklanki mleka
● 5 dag drożdży
● 5 dag migdałów w płatkach
Kruszonka:
● 2 łyżki margaryny
● 3 łyżki cukru
● 5 łyżek mąki
● 5 dag migdałów
● owoce
Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej płynny tłuszcz, olej, jajka i mleko z drożdżami, zarobić ciasto( ja miesza je łyżką starając się wtłoczyć w nie sporo powietrza, ciasto jest luźne jak na drożdżowe) na koniec dodać migdały i tylko delikatnie wymieszać, aby połączyły się z ciastem, wyrobione ciasto odstawić na minimum 2 godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st do 35 min.
Kruszonka: Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej mąkę i migdały, rozcierać do momentu uzyskania kruszonki.