Domowe Bounty, czekoladowe
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Domowe Bounty
Â
Składniki:
·        100 ml śmietany 18% (gęstej);
·        300 g cukru kryształu;
·        250 g margaryny lub masła;
·        250 g wiórków kokosowych;
·        150 g gorzkiej czekolady;
·        2 łyżki oleju (do czekolady);
Wykonanie:
Masło lub margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i cukier, zagotować (cały czas mieszając). Masę gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać kokos i wymieszać. Prostokątną małą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i wylać masę kokosową. Masę w foremce równo rozsmarować, wyrównać i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia blat kokosowy wyłożyć z papierem z formy, ostrym nożem pociąć na kwadraciki wielkości czekoladek.
Czekoladę razem z olejem rozpuścić (można w kuchence mikrofalowej). Kokosowe kwadraciki zanurzać w gorącej czekoladzie. Odstawić w chłodne miejsce, by czekolada dobrze zastygła.
Â
Moje uwagi:
do rozpuszczenia czekolady zamiast oleju dodałam margaryny i też było dobre. Czekolady użyłam więcej, z tym że dodatkowe 100 g to była mleczna czekolada. Czekoladki są dosyć słodkie, na zasadzie, że jedna do kawki i apetyt na słodkie zaspokojony:)
Â
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]