Domowe Bounty, czekoladowe

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Domowe Bounty

 

Składniki:

·         100 ml śmietany 18% (gęstej);

·         300 g cukru kryształu;

·         250 g margaryny lub masła;

·         250 g wiórków kokosowych;

·         150 g gorzkiej czekolady;

·         2 łyżki oleju (do czekolady);

Wykonanie:

Masło lub margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i cukier, zagotować (cały czas mieszając). Masę gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać kokos i wymieszać. Prostokątną małą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i wylać masę kokosową. Masę w foremce równo rozsmarować, wyrównać i włożyć na noc do lodówki.

Następnego dnia blat kokosowy wyłożyć z papierem z formy, ostrym nożem pociąć na kwadraciki wielkości czekoladek.

Czekoladę razem z olejem rozpuścić (można w kuchence mikrofalowej). Kokosowe kwadraciki zanurzać w gorącej czekoladzie. Odstawić w chłodne miejsce, by czekolada dobrze zastygła.

 

Moje uwagi:

do rozpuszczenia czekolady zamiast oleju dodałam margaryny i też było dobre. Czekolady użyłam więcej, z tym że dodatkowe 100 g to była mleczna czekolada. Czekoladki są dosyć słodkie, na zasadzie, że jedna do kawki i apetyt na słodkie zaspokojony:)

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl