Dolma (gołąbki w liściach winogron), Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Specjalność tak po prawdzie nie tylko ormiańska, ale równie dobrze azerska, turecka, kurdyjska, czy czeczeńska.
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
• 2 porcje:
• 8-10 młodych liści winogron
• 2 łyżki stołowe oleju
• 1 cebula
• 20 dag mielonego mięsa
• 2-3 łyżki stołowe ryżu lub kaszy jęczmiennej
• 1 żółtko
• 100 ml śmietany
• cząber i koper
• sól
PRZYGOTOWANIE:
Zalać liście winogron wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Drobno pokrojona cebulę zarumienić na oleju i zmieszać z ugotowaną kaszą lub ryżem, dodać mielone mięso, posolić i dodać cząber. Masę zawinąć w liście winogron i wstawić do garnka z mała ilością wody, dodać posiekany koper i garść pokrojonych liści winogrona i gotować na małym ogniu do miękkości. Wywar zagęścić śmietaną zmieszana z żółtkiem, przed podaniem posypać drobno posiekanym koprem.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]