Dolma (gołąbki w liściach winogron), Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Nadziewane liście winorośli – dolma (albo tołma, tak jak lawasz albo ławasz – podpłomyk, chlebek na blasze albo popiele dawniej czyli ławie lub ławie)

Specjalność tak po prawdzie nie tylko ormiańska, ale równie dobrze azerska, turecka, kurdyjska, czy czeczeńska.

czas: 1-30 min

SKŁADNIKI:

•                      2 porcje:

•                      8-10 młodych liści winogron

•                      2 łyżki stołowe oleju

•                      1 cebula

•                      20 dag mielonego mięsa

•                      2-3 łyżki stołowe ryżu lub kaszy jęczmiennej

•                      1 żółtko

•                      100 ml śmietany

•                      cząber i koper

•                      sól

PRZYGOTOWANIE:

Zalać liście winogron wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Drobno pokrojona cebulę zarumienić na oleju i zmieszać z ugotowaną kaszą lub ryżem, dodać mielone mięso, posolić i dodać cząber. Masę zawinąć w liście winogron i wstawić do garnka z mała ilością wody, dodać posiekany koper i garść pokrojonych liści winogrona i gotować na małym ogniu do miękkości. Wywar zagęścić śmietaną zmieszana z żółtkiem, przed podaniem posypać drobno posiekanym koprem.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl