Dodatki do żywności(1), WEGETARIANIZM , prawda o jedzeniu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Â
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami. Substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy charakterystyczne. Definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej.
Substancjami dodatkowymi nie sÄ… nastÄ™pujÄ…ce skÅ‚adniki:Â
1) substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych,Â
2) produkty zawierajÄ…ce pektynÄ™ i pochodzÄ…ce z wysuszonego miąższu jabÅ‚ek lub wysuszonych wytÅ‚oków z jabÅ‚ek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez dziaÅ‚anie rozcieÅ„czonym kwasem, po którym nastÄ™puje częściowa neutralizacja solami sodowÄ… i potasowÄ… ("pektyna pÅ‚ynna"),Â
3) baza gumy do żucia,Â
4) biaÅ‚e lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana dziaÅ‚aniem kwasów bÄ…dź zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi,Â
5) chlorek amonu,Â
6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty biaÅ‚kowe oraz ich sole, biaÅ‚ka mleka i gluten,Â
7) aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole i które nie speÅ‚niajÄ… funkcji dodatków,Â
8) kazeina i kazeiniany, biaÅ‚czany,Â
9) inulina.
Â
Numer
Nazwa
Dodatkowe informacje
E 100
Kurkumina
barwnik
E 101
(i) Ryboflawina
barwnik
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
E 102
Tartrazyna
barwnik
E 104
Żółcień chinolinowa
barwnik
E 110
Żółcień pomarańczowa S
barwnik
E 120
Koszenila,
barwnik
Kwas karminowy
E 122
Azorubina
barwnik
E 123
Amarant
barwnik
E 124
Czerwień koszenilowa
barwnik
E 127
Erytrozyna
barwnik
E 128
Czerwień 2G
barwnik
E 129
Czerwień Allura AC
barwnik
E 131
Błękit patentowy V
barwnik
E 132
Indygotyna
barwnik
E 133
Błękit brylantowy FCF
barwnik
E 140
Chlorofile i chlorofiliny
barwnik
(i) Chlorofile
(ii) Chlorofiliny
E 141
Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe
barwnik
(i) Chlorofili kompleksy miedziowe
(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe
E 142
Zieleń S
barwnik
E 150a
Karmel
barwnik
E 150b
Karmel siarczynowy
barwnik
E 150c
Karmel amoniakalny
barwnik
E 150d
Karmel amoniakalno-siarczynowy
barwnik
E 151
Czerń brylantowa PN
barwnik
E 153
Węgiel roślinny
barwnik
E 154
BrÄ…z FK
barwnik
E 155
BrÄ…z HT
barwnik
E 160a
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]