Domowa pieczeń wołowa, Jedzonko
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Â
Â
1,5 kg łopatki wołowej
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
6 ziarenek ziela angielskiego
1/2 l bulionu mięsnego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka białego pieprzu
100 g konserwowych buraczków
2 filety anchois
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka syropu buraczanego
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki śmietany
1 łyżka masła
Mięso podsmażyć na oleju, na dużym ogniu. Dodać przyprawy, wołowinę zalać 2-centymetroową warstwą bulionu. Posolić, przyprawić pieprzem i dusić pod przykryciem.
Buraczki i anchois drobno posiekać, wymieszać z octem i syropem buraczanym. Mieszankę dodać do mięsa.
Mięso po raz pierwszy odwrócić dopiero po 20 minutach. Warstwę płynu utrzymywać na poziomie 2 cm.
Mąkę rozprowadzić odrobinę śmietany, dodać jej resztę, ponownie wymieszać. Płyn, w którym duszone było mięso przecedzić, przelać do rondla. Twardsze składniki sosu przetrzeć przez sito, dodać śmietanę. Sos gotować 10 minut na małym ogniu, doprawić do smaku.
MiÄ™so po upieczeniu odstawić na 10 minut, po czym pokroić w poprzek włókien w plastry.                                                                                         Â
Â
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]