Domowa ogórkowa, ogórkowe
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Domowa ogórkowaskładniki
·        200 g boczku wędzonego lub surowego
·        1 kg ogórków kiszonych
·        3 kulki ziela angielskiego
·        1 liść laurowy
·        4 -5 ziemniaki
·        3 -4 marchewki
·        * koperek świeży
·        * śmietana słodka
·        * pieprz, wegeta
Sposób przygotowania1.    Boczek, ziele angielskie i liść laurowy włożyć do garnka i zalać wodą, gotować. Do gotującego się boczku dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew oraz potarte na dużych oczkach ogórki kiszone. Wszystko gotować na średnim ogniu aż będzie miękkie. Gdy już jest wszystko miękkie dodać trochę mąki rozmieszaną z wodą dla zagęszczenia zupy.
2.    Boczek wyjąć, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy. Na sam koniec doprawić zupę pieprzem i wegetą oraz do smaku dodać słodką śmietankę.
3.    Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.
Â
ÂÂ
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]