Domowa ogórkowa, ogórkowe

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Domowa ogórkowaskładniki

·         200 g boczku wędzonego lub surowego

·         1 kg ogórków kiszonych

·         3 kulki ziela angielskiego

·         1 liść laurowy

·         4 -5 ziemniaki

·         3 -4 marchewki

·         * koperek świeży

·         * śmietana słodka

·         * pieprz, wegeta

Sposób przygotowania

1.     Boczek, ziele angielskie i liść laurowy włożyć do garnka i zalać wodą, gotować. Do gotującego się boczku dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew oraz potarte na dużych oczkach ogórki kiszone. Wszystko gotować na średnim ogniu aż będzie miękkie. Gdy już jest wszystko miękkie dodać trochę mąki rozmieszaną z wodą dla zagęszczenia zupy.

2.     Boczek wyjąć, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy. Na sam koniec doprawić zupę pieprzem i wegetą oraz do smaku dodać słodką śmietankę.

3.     Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.

 

 

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl