Doswiadczenie białko i sól, Chemia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Adriana Pękalska
kl. 1e nr 22
Doświadczenie
Temat: Przechodzenie światła przez mieszaniny.
Wykaz sprzętu:  łyżeczka,latarka, karton,2 słoiki
Odczynniki: NaCl ( sól kuchenna), H2O (woda), białko jaja kurzego
Sposób wykonania:
•       Sporządzenie mieszaniny jednorodnej.
•                      Do słoika nr 1 wsypuję łyżeczkę NaCl (sól kuchenna),
•                      Do przygotowanego słoika nr 1 z NaCl wlewam 200ml wody,
•                      Mieszam łyżeczką w celu rozpuszczenia się soli w wodzie,
•       Zachowanie światła w mieszaninie jednorodnej.
•                     Doświadczenie przeprowadzam w ciemnym pomieszczeniu,
•                     Słoik z mieszaniną NaCl z H2O (wodą) wkładam do kartonu z dziurką,
•                     Przez dziurkę przepuszczam smugę światła z latarki,
•       Sporządzenie koloidu
•                     Do słoika nr 2 wlewam białko,
•                     Do przygotowanego słoika nr 2 z białkiem wlewam 200ml wody,
•                     Mieszam i odstawiam,
•       Zachowanie światła w koloidzie
•                      Doświadczenie przeprowadzam w ciemnym pomieszczeniu,
•                      Słoik z mieszaniną białka z wodą wkładam do kartonu z dziurką,
•                      Przez dziurkę w kartonie przepuszczamy światło z latarki,
Obserwacje:
•       Zauważyłam, że NaCl (sól kuchenna) rozpuściła się w wodzie.
•       Światło przechodząc przez mieszaninę jednorodną skupiło się.
•       Białko częściowo rozpuściło się w wodzie tworząc mętną zawiesinę, a w niewielkiej ilości opadło na dno w fpostaci ściętego białka i nie rozpuszczonej części białak .
•       Światło przepuszczone przez mieszaninę białka z wodą uległo rozproszeniu.
Wnioski: Z moich obserwacji wywnioskowałam , że światło lepiej przechodzi przez mieszaninę jednorodną NaCl z H2O (sól z wodą) jest skupione, niż przez mieszaninę koloidalną (białko z wodą) światło jest rozproszone .
[ Pobierz całość w formacie PDF ]