Dodatki do żywności, Odchudzanie i Zdrowie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami. Substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy charakterystyczne. Definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej.


Substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki: 

1) substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych, 
2) produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek lub wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową ("pektyna płynna"), 
3) baza gumy do żucia, 
4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów bądź zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi, 
5) chlorek amonu, 
6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe oraz ich sole, białka mleka i gluten, 
7) aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole i które nie spełniają funkcji dodatków, 
8) kazeina i kazeiniany, białczany, 
9) inulina.

 

Numer

Nazwa

Dodatkowe informacje

E 100

Kurkumina

barwnik

E 101

(i) Ryboflawina

barwnik

(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan

E 102

Tartrazyna

barwnik

E 104

Żółcień chinolinowa

barwnik

E 110

Żółcień pomarańczowa S

barwnik

E 120

Koszenila,

barwnik

Kwas karminowy

E 122

Azorubina

barwnik

E 123

Amarant

barwnik

E 124

Czerwień koszenilowa

barwnik

E 127

Erytrozyna

barwnik

E 128

Czerwień 2G

barwnik

E 129

Czerwień Allura AC

barwnik

E 131

Błękit patentowy V

barwnik

E 132

Indygotyna

barwnik

E 133

Błękit brylantowy FCF

barwnik

E 140

Chlorofile i chlorofiliny

barwnik

(i) Chlorofile

(ii) Chlorofiliny

E 141

Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe

barwnik

(i) Chlorofili kompleksy miedziowe

(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe

E 142

Zieleń S

barwnik

E 150a

Karmel

barwnik

E 150b

Karmel siarczynowy

barwnik

E 150c

Karmel amoniakalny

barwnik

E 150d

Karmel amoniakalno-siarczynowy

barwnik

E 151

Czerń brylantowa PN

barwnik

E 153

Węgiel roślinny

barwnik

E 154

Brąz FK

barwnik

E 155

Brąz HT

barwnik

E 160a

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl