Drożdzowe ze śliwkami, przepisy, ciasta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Drożdzowe ze śliwkami Lista składników
• 80 g
• 500 g mąki
• 30 g drożdży
• 125-250 ml letniego mleka
• 2 jajka
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
• 50 g cukru pudru
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• do formy
Jak zrobić?Mąkę przesiej do miski. We wgłębieniu maki przygotuj rozczyn: skrusz drożdże, wlej mleko i zamieszaj z niewielką ilością mąki. Przykryj i pozostaw na 15 min do wyrośnięcia.
Roztop , ostudź. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodaj roztopioną , jajka, cukier i sól. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, wyjmij pestki, przekrój wzdłuż dwa razy (na 4).
Ciasto lekko rozwałkuj i przenieś do posmarowanej formy. Nakłuj kilkakrotnie widelcem. Ułóż gęsto śliwki w rzędach. Każdy rząd powinien zakryć poprzedni do połowy. Odstaw ciasto jeszcze na 15 min do wyrośnięcia.
Piecz ok. 30 min na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika : 200oC
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonkąSekretem ciasta drożdżowego jest nie tylko jego pulchność, ale przede wszystkim charakterystyczny smak i zapach. Przepisów jest wiele, ciasta wyglądają jak z obrazka, ale czy smakują jak te pieczone przez nasze babcie? Otóż nie zawsze.
Idealne ciasto drożdżowe, po upieczeniu powinno być puszyste, nie za wysokie, nie za suche, ale też niezbyt wilgotne (zakalec), mieć słodkawy smak, który przełamują kwaskowe owoce, a jego uzupełnieniem powinna być chrupiąca słodko maślana kruszonka. Owoce powinny się w nim malowniczo zapadać. Jak uzyskać taki efekt ? Należy odpowiednio dobrać ilości składników.
Prezentowane ciasto już po pierwszym kęsie przeniesie Was w lata dzieciństwa, gdy babcia krzątała się po kuchni w fartuszku i przygotowywała dla nas smakołyki....bo jest to przepis mojej babci z lat 50-tych ubiegłego wieku.
Składniki na dużą prostokątna blachę
50 dag mąki
3 dag świeżych drożdży
400 ml mleka
3 żółtka
1 niepełna szklanka cukru
10 dag masła
skórka starta z połowy cytryny
16 g cukru waniliowego
70 dag śliwek
cukier puder do posypania ciasta
Kruszonka: 8 dag mąki, 5 dag masła, 5 dag cukru, szczypta cukru waniliowego
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Dosypujemy 10 dag mąki, dolewamy tyle mleka (lekko podgrzanego, nie może być gorące!), aby rozczyn miał większą gęstość. Zostawiamy przykryty ściereczka w ciepłym miejscu, aby wyrósł. W tym czasie, rozpuszczamy masło, pozostałą mąkę przesiewamy do większej misy. W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, drewnianą pałką. Gdy rozczyn urośnie o 100% dodajemy do przesianej mąki utarte żółtka, startą skórkę z cytryny i rozczyn. Łączymy składniki ręką, aż ciasto uzyska jednolita konsystencję (1-2 minuty). Partiami dolewamy do ciasta roztopiony ciepły tłuszcz (na 3-4 razy), cały czas starannie wyrabiając ręką ciasto (ciasto ugniatamy, ubijamy ręką, aż będzie pulchne). Wyrabiamy ok. 10 minut lub do momentu, gdy ciasto samo odejdzie nam od ręki, będzie gładkie i elastyczne, a na jego powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wybieramy pestki i wycieramy, aby owoce nie były mokre. Gdy ciasto zwiększy objętość o 100%, wykładamy go do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką). Starannie wyrównujemy powierzchnię rękami (aby ciasto się nie lepiło, posypujemy ręce mąką lub moczymy palce w tłuszczu np. resztkach masła). Na cieście układamy skórkami do dołu śliwki. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 20 minut.
Przygotowujemy kruszonkę. Masło o temperaturze pokojowej rozkruszamy ręką z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż utworzą się grudki. Kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C i pieczemy ciasto około 30 minut, do zrumienienia. Ciasto można włożyć, gdy temperatura w piekarniku wskazuje już 160 stopni, czyli nie do całkiem rozgrzanego, czas pieczenia może się wtedy wydłużyć o kilka minut tj. 5 minut.
Po upieczeniu, studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kwadraty, podajemy.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]