Drożdże domowe do chleba, przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Drożdże domowe do chleba

Proporcja na 30 l płynu:

• 3 kg ziemniaków

• 2 l wody

• 4-5 dkg drożdży

• 1 kg maki

Sposób przygotowania:

Ugotować ziemniaki, chłodne przepuścić przez maszynkę, dodać drożdże i mąkę, wlać ciepłą wodę, wszystko dobrze wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do dnia nastepnego. Nazajutrz użyć do chleba.

Ogólne wskazania przy wypieku ciasta drożdżowego.

Dobroć pieczywa drożdżowego zalezy od dobroci materiałów wziętych do wyrobu wyrobu pieczywa i od sposobu wyrobienia.

Ponieważ maka i drożdże są najważniejszymi częściami składowymi pieczywa, dużą uwagę należy więc zwrócić na ich wartość . Muszą więc być :

1. świeże drożdże w odpowiedniej ilości

2. dobra mÄ…ka i wygrzana

3. odpowiednia temperatura pieca

Co do sposobu wyrabiania mozna powiedzieć, ze wszystkie rodzaje pieczywa drożdżowego wymagają :

• zarobienia czyli rozczynienia

• wyrobienia czyli miesienia ( mieszania )

• niektóre kulania

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl