Drobiowe kotlety a la schabowe, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Drobiowe kotlety a la schabowe
Â
Składniki
·        pojedyncze piersi kurczaka - z jednej wychodzą dwa średnie kotlety
Reszta jak w przypadku tradycyjnych schabowych:
·        majeranek
·        jajka
·        bułka tarta
·        mąka tortowa
·        sól
·        pieprz
·        vegeta
·        papryka w proszku
słodka
·        olej Kujawski (koniecznie ten) do smażenia
·        Piersi myjemy, pozbawiamy błon i osuszamy. Każdą pierś rozbijamy mocno tłuczkiem, po czym przekrawamy na dwa kotlety. Jeden byłby za duży. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, papryką słodką i majerankiem.  W dwóch osobnych miseczkach przygotowujemy: w jednej rozbeltane jajka a w drugiej mąkę z bułką tartą. Rozgrzewamy na patelni olej.
·        Każdy kotlet maczamy w jajku a następnie w mące z bułką. Smażymy do zarumienienia obracając wiele razy.
Â
[ Pobierz całość w formacie PDF ]