Drinki - Romuald Węgrzyn, Kulinaria 2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
RedakcjaRomuald W�grzynRedakcja technicznaPiotr JurczyszynKorektaWies�awa ZwaryczProjekt ok�adkiJanusz RadkiewiczWYDAWNICTWO "DELFIN"45-956 OPOLE 1, skr. poczt. 233 Wydanie I, Opole 1993Spis Tre�ci1. ABSINTH - COCKTAIL2. ABSINTH FLIP3. ADELE4. ALI BABA5. ALZACJA6. AMERICAN - COCKTAIL7. AMERICAN GLORY8. ANANAS FIZZ9. AMORE10. ANANAS FRUTTA11. ANANAS MANGARI12. APPLE - COCKTAIL13. APRICOT14. AOUATOR15. ARCHBISHOP COOLER16. AROSA17. BACHELOR18. BADEN-BADEN19. BARBARA20. BARBED WIRE21. BEE'S KISS22. BELLA COCKTAIL23. BIA�Y SEN24. BISKUP25. BLACKJACK26. BLACK LADY27. BLOND POISON28. BLOOD AND SAND29. BOA CONSTRICTOR30. BOMBAY31. BUONA NOTTA32. BUTTERFLY33. CALVADOS34. CAMPARI35. CANTARE36. CAPRICCIO37. CAPITAINS BLOOD38. CARAMBA39. CHANEL40. CHARME DE PARIS41. CHOCOLATE FILIP42. CIDER43. CIMAROSA44. CLIOUOT45. CONOUISTADORES46. CREAMCACAO47. CREOLE48. DANISH49. DANZA50. DAOUIRI51. DEAUVILLE52. DESSERT53. DEVIL'S54. DIAMNODFIZZ55. DINAH56. DIPLOMAT57. DOBRA PRZYJA��58. DREAM59. DU�SKIE MLEKO60. EDEN GARDEN61. EDEN ROCK62. EDITH DAY63. EGGSOUR64. EXPRESS65. FATAMORGANA66. FAVORITA67. FIVEFIFTEEN68. FIZZ69. FLOTTE REGATTA70. FRENCH7671. FROU FROU72. FURMAN73. GEISHA74. GENEVER - COCKTAIL75. GIN FIZZ76. GINTONIC77. HABANERA78. HAPPY GIRL79. HIGHLAND80. HOPPELPOPPEL81. HURRICANE82. INDIANA83. INDIAN SOUR84. JAMAICA85. JAMAICA - PLANTERS86. JAM - SESSION87. JEYPLAK88. JOHN COLLINS89. JUANITA90. KANADA - EXPRESS91. KOKTAJL ARGENTY�SKI92. KOKTAJL DZIADKA93. KOKTAJL K��TLIWA BABA94. KOKTAJL SZAMPA�SKI95. KOKTAJL TURYSTYCZNY96. LA CONGA97. LADY CHATTERLY98. LAFONTAINE99. LAWS FLIP100. LEKKA REGATA101. LEMONSHAKE102. LITTLELADY103. LIZ104. LOLITA105. LOVE106. MANDELFLIP107. MANHATTEN108. MISSISSIPPI109. MORNING110. NAP�J JA�OWCOWY110. NAP�J JA�OWCOWY111 NAP�J KOTA112. NAP�J Z WI�NI113 NAP�J TRUSKAWKOWY114. NEWORLEANS115. NINOTSCHKA116. OHIO117. OLYMPIA - COCKTAIL118. PERNOD-APERITIF119. PERSISCHER PFIRSICH120. PIENI�CY NAP�J121. PINKLADY122. PIOTR123. P�YWAK124. PORZECZKA MI�TOWA125. PRESIDENT - COCKTAIL126. OUEEN ELIZABETH127. REDPINEAPPLE128. ROSA129. ROSWITHA130. NAP�J NA KACA131. ROULET132. ROYAL - COCKTAIL133. RUM-FLIP134. RUM-RICKEY135. SANGRIA136. SARATOGA - COCKTAIL137. SCHAMPUS138. SCHWYZERLI139. SCREWDRIVER140. SHERMAN141. SIRTAKI142. SNOWBALL143. SOHO - COCKTAIL144. STONESOUR145. SUDAN COOLER146. TAHITI147. TAK148. TEE-COBB1ER149. THE OUEEN150. TOMATENFLIP151. TRAUBEN - COBBLER152. VALENCIA153. VANILLE154. VERMOUTH CASSIS155. VICTORYCOCKTAILE, DRINKI od A-ZAbsinth - Cocktail � Koktajl Pio�un�wka3-4 cz�ci roztworu cukru, 1 lampka pio�un�wki (Absynth), 1 cz�� gorzkiej w�dki (Angostura), 1 cz�� any��wki, 1 cz�� olejku cytrynowego. Wszystkie sk�adniki zmiksowa� z drobno rozbitym lodem (oko�o 2 �y�ki) tak d�ugo, a� l�d zostanie roztopiony. Ca�o�� wla� do du�ej szklanki, doda� olejek cytrynowy i podawa� lodowaty nap�j ze s�omk�.Absinth Flip - Nap�j Any�owy1 ca�e jajko, 1 �y�eczka cukru, 1 kieliszek any�u, 1 kieliszek koniaku, 1 kieliszek likieru z czarnej porzeczki. Wszystkie sk�adniki zmiksowa� z lodem, przecedzi� do szklanek - filip�wek - i natychmiast podawa�.Adele2,5 kieliszka whiski szkockiej, 1 �y�eczka Curacao. Wymiesza� sk�adniki z lodem i podawa� nap�j w szampan�wce.Ali Baba3 lampki bia�ego wina, 3 lampki bia�ego soku owocowego, 1 lampka rumu, odrobin� gorzkiej w�dki (Angostury), 6 plasterk�w cytryny, 6 wi�ni koktajlowych. Dobrze och�odzone sk�adniki wymiesza� i podawa� nap�j z plasterkiem cytryny i 1 wi�ni�.AlzacjaAmore1 cl* (centylitr) wi�ni�wki, 1 clwiniaku, 1 cl zimnej czarnej kawy, 1 �y�eczka cukru. Wszystkie sk�adniki dok�adnie wymiesza� z lodem i przece-dzaj�c wlewa� do koktajl�wek.American - Cocktail1 cz�� gorzkiej pomara�cz�wki, 1 kopiasta �y�eczka cukru, sok z 1 cytryny, 1 szklanka wermutu, 1 szklanka whiski, woda sodowa, 1 wi�nia i skr�cona sk�rka cytrynowa, olejek cytrynowy. Wszystkie sk�adniki opr�cz wody sodowej, wi�ni i sk�rki cytrynowej zmiksowa� dobrze z lodem, ca�o�� przecedzi� do szklanki koktajlowej, dope�ni� wod� sodow�, w�o�y� wi�ni� i skr�con� spiralnie sk�rk� cytrynow�. Przed podaniem spryska� olejkiem cytrynowym.2 szklanki bia�ego wermutu, 1 szklanka Cherry-Brandy, 1 szklanka wina Cherry, odrobin� gorzkiej pomara�cz�wki, odrobin� gorzkiej w�dki Angostury, plasterek cytryny. Dodatki zmiksowa� dok�adnie z lodem i podawa� ozdobione plasterkiem cytryny.Ananas Frutta - Owoc Ananasu4 torebki herbaty z malwy, 1/2 I wody, ma�a puszka ananas�w, 3/4 fili�anki cukru, 1 paczka cukru waniliowego, sok z 1 cytryny, lampka likieru pomara�czowego. Zaparzy� herbat� z malwy i na 5 min. odstawi�. Z kolei sok z puszki ananas�w, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny gotowa� w garnku oko�o 5 min. Nast�pnie przecedzi� i doda� do herbaty, i ostudzi�. Przed podaniem doda� likier pomara�czowy i kawa�ki ananas�w, i do ka�dej szklanki kilka kostek lodu.American Glory - Chwa�a Ameryce1 �y�ka syropu z granat�w (Grenadine), sok z 1/2 pomara�czy, wino szampa�skie ch�odzone. Pierwsze dwa sk�adniki wla� do szampa-n�wki, dope�ni� winem szampa�skim i ozdobi� nap�j plasterkiem pomara�czy.Ananas Mangari1 plasterek drobno pokrojonego ananasa, 1 �y�ka soku ananasowego, 1/2 lampki Mangari, piwo angielskie Ale, odrobin� gorzkiej w�dki Angostury. Pierwsze trzy sk�adniki dobrze wymiesza� z lodem, doda� piwo Ale i odrobin� gorzkiej w�dki i natychmiast podawa�.Antnes Fizz - Ananasowy nap�j pieni�cy2kQ0li lodu, 3 kieliszki rumu, sok z 1/4 cytryny, cukier puder, 1 /81 soku MW* > ;owego, 1/81 wody mineralnej. Wszystkie sk�adniki wymiesza� w �tyt ikiej szklance i uzupe�ni� wod� mineraln�.Apple - Cocktail - Koktajl Jab�kowy2 cl winiaku jab�kowego, 1 cl winiaku, 1 cl ginu, 2 cl soku jab�kowego. Wszystkie sk�adniki wymiesza� z lodem i przecedzi� do szklanki.; 0.011 = 10 mlApricot - BrzoskwiniaBachelor - Kawaler1,5 kieliszka winiaku brzoskwiniowego, 3/4 kieliszka soku cytrynowego, 3/4 kieliszka soku pomara�czowego, ch�odzone wino szampa�skie. Wymiesza� wszystkie sk�adniki z lodem, przecedzi� do szklanki i uzupe�ni� mocno sch�odzonym winem szampa�skim.Aquator - Paten2 szklanki rumu jamajskiego, 1 szklanka soku cytrynowego, odrobin� gorzkiej w�dki Boonekamp, 1 �y�eczka cukru, sk�rka cytrynowa. Zmiksowa� wszystkie sk�adniki z lodem i podawa� ozdobione sk�rk� cytrynow�.1 kieliszek likieru kakaowego, 1 kieliszek winiaku, 1/2 I mleka. Dobrzt zmiksowa� wszystkie sk�adniki z lodem i podawa� w szklance koktajlowej.Baden - Baden1 kostka lodu, 1 kropla gorzkiej w�dki Agnostury, 1 wi�nia, 1 plasterek pomara�czy, 1 kieliszek Curacao, wino szampa�skie, sk�rka cytrynowa. Sk�adniki w�o�y� do wysokiej szklanki, nape�ni� winem szampa�skim. Obsypa� sk�rk� cytrynow�.BarbaraArchbishop Cooler3 kieliszki wina portugalskiego, 1/2 kieliszka rumu, sok z 1/2 cytryny, 1 �y�eczka cukru pudru, woda mineralna, plaster cytryny. Dobrze zmiksowa� wino porto i rum, doda� sok z cytryny i cukier puder. Dope�ni� nap�j wod� mineraln� i poda� mocno sch�odzony, ozdobiony plastrem cytryny.Arosa2 cl whisky szkockiej, 2 cl Cointreau, 1 cl soku pomara�czowego, wi�nia koktajlowa, sk�rka cytrynowa Wszystkie sk�adniki zmiksowa� z lodem, przecedzi� do szklanki i udekorowa� wi�ni� koktajlow� i sk�rk� cytrynow�.1 kieliszek w�dki, 1 kieliszek s�odkiej �mietanki, 1 kieliszek kremu kakaowego, gorzka czekolada. Wszystko zmiksowa� z lodem. Przed podaniem do szklanki koktajlowej nasypa� nieco zmielonej gorzkiej czekolady.Barbed Wire2 kieliszki Bourbon whisky, 1 wi�nia, sok jab�kowy. Whisky z 2 kostkami lodu i wi�ni� umie�ci� w szklance i dope�ni� sokiem jab�kowym.Bee's Kiss4 cl rumu Martinique Negrita, 1 �y�eczka miodu, 1 �y�eczka �mietanki. Zmiksowa� wszystko z lodem i przecedzi� nap�j do szklanki koktajli i wej.1011rApricot - Brzoskwinia1,5 kieliszka winiaku brzoskwiniowego, 3/4 kieliszka soku cytrynowego, 3/4 kieliszka soku pomara�czowego, ch�odzone wino szampa�skie. Wymiesza� wszystkie sk�adniki z lodem, przecedzi� do szklanki i uzupe�ni� mocno sch�odzonym winem szampa�skim.Bachelor - Kawaler1 kieliszek iikieru kakaowego, 1 kieliszek winiaku, 1/2 I mleka. Dobrze zmiksowa� wszystkie sk�adniki z lodem i podawa� w szklance koktajlowej.Aquator - Paten2 szklanki rumu jamajskiego, 1 szklanka soku cytrynowego, odrobin� gorzkiej w�dki Boonekamp, 1 �y�eczka cukru, sk�rka cytrynowa. Zmiksowa� wszystkie sk�adniki z lodem i podawa� ozdobione sk�rk� cytrynow�.Baden - Baden1 kostka lodu, 1 kropla gorzkiej w�dki Agnostury, 1 wi�nia, 1 plasterek pomara�czy, 1 kieliszek Curacao, wino szampa�skie, sk�rka cytrynowa. Sk�adniki w�o�y� do wysokiej szklanki, nape�ni� winem szampa�skim. Obsypa� sk�rk� cytrynow�.BarbaraArchbishop Cooler3 kieliszki wina portugalskiego, 1/2 kieliszka rumu, sok z 1/2 cytryny, 1 �y�eczka cukru pudru, woda mineralna, plaster cytryny. Dobrze zmiksowa� wino porto i rum, doda� sok z cytryny i cukier puder. Dope�ni� nap�j wod� mineraln� i poda� mocno sch�odzony, ozdobiony plastrem cytryny.Arosa1 kieliszek w�dki, 1 kieliszek s�odkiej �mietanki, 1 kieliszek kremu kakaowego, gorzka czekolada. Wszystko zmiksowa� z lodem. Przed podaniem do szklanki koktajlowej nasypa� nieco zmielonej gorzkiej czekolady.Barbed Wire2 kieliszki Bourbon whisky, 1 wi�nia, sok jab�kowy. Whisky z 2 kostkami lodu i wi�ni� umie�ci� w szklance i dope�ni� sokiem jab�kowym.2 cl whisky szkockiej, 2 cl Cointreau, 1 cl soku pomara�czowego, wi�nia koktajlowa, sk�rka cytrynowa. Wszystkie sk�adniki zm...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]