Domowe delicje,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

21 kwietnia 2006 | ,

·          

·        

·          

Składniki:

·         30 dag mąki

·         15 dag margaryny

·         10 dag cukru pudru

·         2 żółtka

·         1-2 łyżki śmietany

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         dżem najlepiej morelowy ale niekoniecznie

·         zapach waniliowy

·         tabliczka czekolady

·         ćwierć kostki masła

Sposób przygotowania:
Posiekać mąkę z tłuszczem, dodać cukier, śmietanę i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie dość cienko rozwałkować , małą szklaneczką wykrawać nieduże ciasteczka. Ułożyć je na blaszce, wyścielonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor.
Przygotować polewę – czekoladę połamać , włożyć do miseczki, dodać masło, ustawić miseczkę na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż składniki się połączą .Gdy ciasteczka przestygną na środku każdego położyć pół łyżeczki dżemu a wierzch polać łyżeczką polewy. Pozostawić do zastygnięcia.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl