Domowe delicje,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
21 kwietnia 2006 | ,
·        Â
·       Â
·        Â
Składniki:
·        30 dag mąki
·        15 dag margaryny
·        10 dag cukru pudru
·        2 żółtka
·        1-2 łyżki śmietany
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        dżem najlepiej morelowy ale niekoniecznie
·        zapach waniliowy
·        tabliczka czekolady
·        ćwierć kostki masła
Sposób przygotowania:
Posiekać mąkę z tłuszczem, dodać cukier, śmietanę i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie dość cienko rozwałkować , małą szklaneczką wykrawać nieduże ciasteczka. Ułożyć je na blaszce, wyścielonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor.
Przygotować polewę – czekoladę połamać , włożyć do miseczki, dodać masło, ustawić miseczkę na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż składniki się połączą .Gdy ciasteczka przestygną na środku każdego położyć pół łyżeczki dżemu a wierzch polać łyżeczką polewy. Pozostawić do zastygnięcia.
Â
[ Pobierz całość w formacie PDF ]