Domowy twaróg - z mleka pasteryzowanego,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Domowy twaróg - z mleka pasteryzowanego

Największym problemem może być dostanie odpowiedniego mleka - najlepsze byłoby prosto od krowy, albo tzw. świeże lub pasteryzowane (do dostania np. w mlekomacie); na pewno nie nadaje się do tego mleko UHT.

 

 

Składniki (wyszło ok. 325 g twarogu):

·         2 litry świeżego, pasteryzowanego mleka

·         ew. pół szklanki maślanki lub kefiru do przyspieszenia zsiadania

Mleko (ewentualnie z dodatkiem kefiru lub maślanki) odstawić w ciepłe miejsce w dużym garnku przykrytym ściereczką do zsiądnięcia - może to trwać ok. 24 godzin ale także i 48 godz. Po tym czasie podgrzewać mleko na małym ogniu,aż zacznie się oddzielać twaróg od serwatki. U mnie trwało to ok.15 minut - można od czasu do czasu delikatnie zamieszać, należy uważać, żeby mleka nie zagotować. Wyłączyć ogień i wystudzić. Łyżką cedzakową przełożyć powstały twaróg na sitko wyłożone gazą lub pieluszką tetrową. Serwatki nie wylewać, można z niej przygotować np. ricottę - ale o tym innym razem. Z gazy zrobić kokonik,sitko z pakunkiem przygnieść lekko talerzykiem i np.słoikiem i odstawić na kilka godzin do odcieknięcia w chłodne miejsce - ja odstawiam do lodówki na noc. Następnego dnia pyszny twaróg gotowy!



 

 

http://www.gracewkuchni.pl/2014/01/domowy-twarog-z-mleka-pasteryzowanego.html

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • eldka.opx.pl